Magyar várak, várromok, Árpád-kori és középkori templomok, kastélyok folyamatosan bővülő katalógusa

A mai globalizálódó világban, a rohanó mindennapokban hajlamosak vagyunk megfeledkezni történelmünkről, őseink hagyatékáról. Ez a weboldal szeretne bepillantást nyújtani - a teljesség igénye nélkül - eleink életébe, építészetébe, felkelteni az érdeklődést váraink, templomaink, történelmi emlékhelyeink iránt. Nem titkolt célunk, hogy kedvet kapva minél többen látogassanak el ezekhez az impozáns romokhoz, várakhoz, templomokhoz.

IV.Béla Váraink zöme az 1242-es tatárjárás után épült, amikor is IV.Béla király meghirdette várépítő programját:
„Miután birodalmunkat a barbár népek elpusztították és az a tatárok zsarnoksága által isten engedelmével vagy rendeletére egészen feldúlatott, attól való félelmünkben, hogy országunk végkép kimerül és azt óhajtva, hogy az isteni rendelkezés folytán nekünk hódoló népnek maradványai biztonságban legyenek, főuraink tanácsának meghallgatásával maghagytuk, hogy koronánk minden országának alkalmas helyén erősségeket építsenek, várakat emeljenek, hogy a nép, ha ismét ellenség tör reá, oda meghúzhassa magát és ott védelmet találjon. És hogy ez a jótékony gondoskodásunk annál könnyebben vezethessen a kivánt eredményhez, azt az eljárást követtük, hogy ha magánember birt egy erős fekvésű helyet, azt csere útján vagy más igazságos módon államivá tettük, hogy azon a nép sokasága várat építsen. Ha pedig királyi birtokon volt az ilyen megfelelő hely, azt átadtuk használatra magánosoknak, az egyházaknak vagy főpapoknak. Így akartuk elérni, hogy az erős helyek mindíg azokra bizassanak, kiknek gondoskodása által minél számosabban találhassanak menedéket ugyanott, hol előbb senki vagy csak kevés ember talált.”

A weblapon található galériák munkatársaink és barátaink által készültek nagyrészben, de természetesen felhasználjuk mások képeit is, ha azok beleegyeznek.

Újdonságainkból:

Máriafalva (2019-10-16)

Máriafalva (Mariasdorf, Burgenland) templomát a Kanizsai család kezdte el építeni 1409 körül. A mai, neogótikus átépítés Steindl Imre tervei alapján készült 1882 és 1899 között.

Kaposszentjakab (2019-10-11)

A kaposszentjakabi bencés apátság egyike a legkorábbi nem királyi alapítású monostorainknak. Győr nembéli Atha nádor alapította 1061-ben. A török korban Kaposvár előváraként funkcionált.

Kaposvár (2019-10-10)

A kaposvári vár Árpád-kori előzménye, egy fából, gerendából készült földvár Ropolyon/Rupolyon állt. Kaposújvár várát valamikor a 14. század során építhették, de 1387-ben már állnia kellet.

Csábrág (2019-10-07)

Csábrág várának eredeti neve Litva volt, sőt ilyen névvel 2 vár is volt egymástól pár km-re.

Korpona (Krupina) (2019-09-29)

Korpona város alapításának időpontja bizonytalan, valószínűleg a Hontpázmányok telepítettek ide német hospeseket.

Szarvaskő (2019-09-26)

Szarvaskő vára valamikor 1261 és 1295 épült. A 20. század elején még jelentősebb falszakaszok voltak láthatók, amik mára már eltűntek.

Tihany (2019-08-29)

A Tihanyi-félszgeten több erődítés nyomai megtalálhatók. Már a bronzkorban földvár állt a területen, amit egészen a kora Árpád-korig használtak. I. András 1055-ös tihanyi alapítólevele az első írásos nyelvi emlékünk.

Tamási (2019-08-16)

Tamási vára mára teljesen eltűnt, 1776-ban lebontották. A vár első említése 1315-ből való.

Cserépvár (2019-08-15)

Cserépvár elődjét a fa cölöpökből épült várat Miskolc nembéli II. Panyit építhette a 13. század végén.

Sály: Örsur vára (2019-08-11)

Örsur váráról először Anonymus Gestájából értesülhetünk. A föld-fa vár a 10-11. században épülhetett.

Sály: Latorvár (2019-08-11)

A sályi Latorvárról nincsenek okleveles adatok. A régészeti kutatás a kisméretű várat a 12-13. századra teszi. Pusztulásának körülményei nem ismertek.

Csempeszkopács (2019-08-08)

A csempeszkopácsi Szt. Mihály templom 1250 körül épülhetett.

Szépkilátó panoráma

A Balaton-felvidék várai

A Balaton-felvidék várai a török várháborúk idején élték legmozgalmasabb napjaikat. Számos híres törökverő hősünk neve/élete szorosan összefonódott ezekkel a várakkal, Gyulaffy László (Csobánc, Tihany), Magyar Bálint (Szigliget), Pisky István (Tihany).

Ezek a középkorban épült hegyi várak önállóan nem voltak hadászatilag értékesek. Nem lehettek egy lapon említeni a tüzérség ellen jóval biztosabb védelmet nyújtó korszerű, sokszögű, fülesbástyás, vizesárok- és sáncrendszerrel ellátott várakkal. Felszereltésük gyenge volt és hiányos, őrségük elenyészően kevés. Jelentőségük mégis nagy volt, hiszen a mögöttük fekvő, jobban kiépített és korszerűbb várak előzetes védelmében és a felderítő hírszolgálatban pótolhatatlanok voltak, illetve a kisebb létszámú portyázó török csapatok ellen védelmet nyújtottak a lakosságnak.

Térképes kereső

Hirdetés:

civertan terkep civertan terkep civertan terkep

Hazánk legjelentősebb várainak, erősségeinek a történetét és jelen kori állapotát ismerheti meg a Civertan Grafikai Stúdió forgalmazásában megvásárolható három látványtérképpel.

A Magyarország Várai térkép a kiemelkedő történelmi jelentőségi várakat mutatja be az ország mai területéről. Az Elfeledett várakat bemutató térkép olyan helyszíneket ajánl, amelyek kevéssé ismertek. Segítségével rácsodálkozhatunk arra, hogy mennyi épület őse volt valamikor vár, és mennyi város területén bukkan elő itt-ott még ma is középkori várfal.

A legnagyobb területet a Történelmi Magyarország várai térkép fedi le, mely erdélyi, felvidéki, burgenlandi és délvidéki várakat is felsorol.

Akciós ajánlat a Várlexikon olvasóinak:

2 + 1 akció
Vásárolja meg egyszerre két váras térképünket, és egy harmadikat ajándékba adunk Önnek.
A három térkép kedvezményes ára: 3000 forint (4500 forint helyett)

Akció két térkép vásárlása esetén
Amennyiben most két térképet vásárol a kínálatunkból, a postaköltséget átvállaljuk (belföldi cím esetén)
A két térkép akciós ára : 3000 forint (mely összeg már tartalmazza a belföldi postai díjat is)

Megrendelés, érdeklődés:
Jelige: varlexikon
civertan@civertan.hu
tel: (06-1) 332-3261
www.var-webaruhaz.hu