Jásd: Márkusvár

Jásd: Márkusvár

A vár rövid története

A Veszprém megyei Jásdtól kb. 1,5 km távolságra a Gaja patak völgyében egy oklevelek által nem említett, mérete és formája alapján kora Árpád-korinak feltételezett u.n. motte típusú földvár jól kivehető maradványai találhatók. A földvár északi oldala néz a patak felé, ezen a részen a meredek partoldal biztosítja a védelmet. Kettős árok, illetve keleten és nyugaton hármas árok veszi körül. A belsővár nagyjából kör alaprajzú, az átmérője kb. 22-25 méter.

Rómer Flóris a a következőt írta róla: "Vadalmástól Jásdig és Gaja partján két kör alakú földsáncz van, az egyik Markus várának neveztetik."

A földvár korát ásatás még nem tisztázta. Többen írtak róla, de többnyire csak feltételezéseket. Laczkó Dezső a 20. század első harmadában feltételesen népvándorlás-kori cserepeket talált a helyszínen. A későbbi felmérések során apróra törött Árpád-kori cserepek kerültek elő. Nováki Gyula kisméretű középkori lakótornyot védő sáncnak gondolja. A papkeszi Körmösdvár analógiája alapján - előzetesen - valóban Árpád-korinak határozhatjuk meg.

A vár építőinek beazonosításához esetleg segítséget nyújthat Jásd település története. Egy mára teljesen eltűnt bencés apátság működött a mai falu területén. Alapítója, kegyura ismeretlen, első okleveles említése 1256-ból ismert "monasterium de Iast" alakban. Későbbi oklevelek Szent György apátágnak nevezik. Fennmaradt kaputöredékei alapján 1150 és 1185 között épülhetett, mert ezek a töredékek a székesfehérvári királyi bazilika építőinek jól felismerhető keze nyomát viselik. Az apátságról is kevés oklevél maradt fenn, ezekben sincs említés a várról. Esetleg az apátság kegyurai között lehet keresni a vár tulajdonosait, de bizonyíték nincs rá.


Források: S. Perémi Ágota (szerk.): A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei 27. (Veszprém, 2012); Pannonia Regia, Művészet a Dunántúlon 1000-1541; Magyarország Régészeti Topográfiája; Kőnig Frigyes: Várak és erődítmények a Kárpát-medencében;

Megközelítése

Jásd: Márkusvár megközelítése.

Száraz időben autóval el lehet menni a Szentkútig, onnan kb. 300 méter a vár. Sáros időben érdemesebb megkerülni a várhegyet és onnan megközelíteni a sáncokat. A faluból gyalogosan a kék - jelzést kell követni. Úgy kb. 1500 méter a vár. (mellékelt térkép)

Szélesség: N - 47°16'33.46597"
Hosszúság: E - 18°00'57.77253"