Alcsabi templomrom

Alcsabi templomrom

Csabrendek

A templom rövid története

Csabrendek a középkorban három településrészből állt: Alcsab vagy Csabpuszta, Felcsab vagy Szentistváncsab és Rendek. Mind a három település saját templommal rendelkezett. A mai Csabrendek és a volt Alcsab közelében egy ismeretlen kisméretű vár is állt, ezt ma Banyavárnak hívják.

A zalai várjobbágyok közül a 13. században kiemelkedő Csabi nemzetség névadó falva. A középkorban mindig a nemzetségből származó Csabi és Basó családok birtoka. Papját a pápai tizedjegyzékben 1333—34-ben említik, templomáról okleveles adatot nem ismerünk.

Az egyhajós, valószínűleg egyenes szentélyzáródású keletelt templomnak a falaiból már csak a nyugati áll (galéria). A templom építésének idejét Guzsik Tamás: Veszprém megye középkori templomépítészetének kutatási kérdései c. munkájában a 13. századra teszi.

Csabot 1548-ban felégették a törökök, a következő években újratelepült, de 1564-ben teljesen elpusztult. Csab plébániája az 1548-as pusztulás után 1550-ben betöltetlen volt.


Források: Dr. Koppány: A Balaton-felvidék románkori templomai; Guzsik Tamás: Veszprém megye középkori templomépítészetének kutatási kérdései; Koppány Tibor: Középkori templomok és egyházas helyek Veszprém megyében II.;

Megközelítése

Csabrendeket Nagytárkánypuszta felé elhagyva az úttól kb. 500 méterre látható az a facsoport, ami a romokat rejti. Tábla jelzi az út szélén.

Szélesség: N - 47°0'18,83049"
Hosszúság: E - 17°19'19,755"

Alcsabi templomrom a turistautak.hu térképen

30 Km-en belüli műemlékek (légvonalban)