Divény erődtemplom

Divény erődtemplom

A templom rövid története

Mindenszentek tiszteletére szentelték

Divény eredetileg a Kacsics nemzetség ősi birtoka volt. Az e nemzetből származó Simon bán azonban — akinek része volt Gertrudis királyné meggyilkolásában — elvesztette a birtokot, így került aztán ez II. Endre ideje alatt a Tomaj nembeli II. Dénes tárnokmester tulajdonába. Az ő unokája volt I. Tamás, a Losonczy család őse.

A vár alatti erődtemplom építését 1657-ben kezdték el, egy gótikus templom alapjain. A várat és a falut először írott források 1329-ben említik, viszont a templomról meglétéről ebben még nincs adat. Az 1393-as pápai tized jegyzékben szereplő templom azonos lehet a mai ősével. A templom a huszita háborúk során elpusztulhatott, talán a közeli losonci csata alkalmával (1451. Hunyadi János és Jan Giskra hadai között).

A templom 1554-ben is elpusztult egy török támadás alkalmával. Balassa János idején a templom az evangélikusoké lett. 1605-ben Bocskai hajdúi megrongálták. 1639-ben ismét a katolikusoké lett a templom. 1657-ben a hírhedt Balassa Imre kibővítette a templomot és fallal és a négy sarkán bástyával vetette körül.

1722-ben egy tűzvészben leégett. Zichy Károly már barokk stílusban javíttatta meg. 1773-ban ismét tűz pusztította el. A templomot 1860-ban helyreállították, majd 1909-ben kibővítették. Ekkor a hajót teljesen újjáépítették.

1993-ban helyreállították a templomot.


Források: Hermann Zsuzsanna: Miképp került Divény vára a Balassák kezére; Praznovszky Mihály: Nemesi magatartásformák a török kiűzésének idején; Dr. Reiszig Endre: Nógrád vármegye nemesi családjai;

A légifotókat a Civertan grafikai stúdió bocsátotta rendelkezésünkre.

Megközelítése

Parkolás a környező utcákban.

Szélesség: N - 48°26'57.5"
Hosszúság: E - 19°31'54.8"