Kövesdi templomrom

Kövesdi templomrom

Aszófő

Kövesdet a tihanyi apátság hamis, 1093-as évszámú összeírása említi először. Első hiteles említése 1211-ből való, ekkor a tihanyi apátság birtoka. A tihanyi apátság és helyi nemesek falva, a XIV —XV. században rajtuk kívül idegen birtokosai is voltak. A templomnak nincs okleveles említése. A templom a látható részletek és az ásatás során előkerült kőfaragványok alapján 1260—70 körül épült. Zádor szerint ekkori szentélye ismeretlen, mert a mai a sekrestyével együtt későbbi XIV. századi. A temploma faluval egyetemben Veszprém 1552-es eleste után pusztult el, amikor a törökök végig dúlták a Balaton-felvidéket.

Először 1874-ben ismertette Rómer Flóris. 1958-ban tárta fel az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Epítéstörténeti tanszéke dr. Fehér Géza muzeológus közreműködésével, majd ők végezték a részleges helyreállítást is az OMF segítségével és dr. Zádor Mihály adjunktus vezetésével.
Leírása: Egyhajós, egyenes szentélyzáródású, keletelt templomrom, a szentély északi oldalán sekrestyével, nyugati bejárattal és a hajó nyugati végében egykori kegyúri karzat pilléreinek és boltozatainak helyeivel. A szentélyben és a sekrestyében falazott oltár alapjai. A nyugati homlokzaton későromán ívsoros párkány része, alatta a kapuzat ormának lenyomata. XV. század végi pasztoforiuma ma a tihanyi múzeumban van.

Források: Koppány: A Balaton-Felvidék románkori templomai;

Megközelítése

Aszófő délnyugati végén, egy festői ligetben találhatók az egykori Kövesd falu templomának romjai. A romoknál fakad az Almás patak, kialakított pihenőhely is található. Gyönyörű a kilátás a Tihanyi-félszigetre és a Balatonra. Autóval egészen a romokig lehet menni.

Szélesség: N - 46°55'25.6"
Hosszúság: E - 17°49'58.6"

Kövesdi templomrom a turistautak.hu térképen

30 Km-en belüli műemlékek (légvonalban)