Kövesdi templomrom

Kövesdi templomrom

Aszófő

A templom rövid története

Aszófő közvetlen környéke már a rómaiak korában lakott volt. A legújabb kutatások egy nagyobb kiterjedésű (120x65 m.) villakomplexumot találtak a kövesdi templomrom alatt és közvetlen közelében. Ennek romjai még láthatóak voltak az Árpád-korban, és az ide települő Kövesd falu a rommezőről kaphatta a nevét. Sajnos a római romokat nem ásták ki és nem mutatják be (2023).

Kövesdet a tihanyi apátság hamis, 1093-as évszámú összeírása említi először. Első hiteles említése 1211-ből való, ekkor a tihanyi apátság birtoka. A tihanyi apátság és helyi nemesek falva, a XIV —XV. században rajtuk kívül idegen birtokosai is voltak. A templomnak nincs okleveles említése. A templom a látható részletek és az ásatás során előkerült kőfaragványok alapján 1260—70 körül épült egy római épület alapjaira. Gazdag díszítéseivel kiemelkedett az egyszerű falusi templomok közül. Fő homlokzatát Szt. Kristófot ábrázoló freskó díszítette (Rómer). Zádor szerint ekkori szentélye ismeretlen, mert a mai a sekrestyével együtt későbbi XIV. századi. A temploma faluval egyetemben Veszprém 1552-es eleste után pusztult el, amikor a törökök végig dúlták a Balaton-felvidéket.

A kövesdi templomromot először 1874-ben ismertette a hazai régészet atyja, Rómer Flóris. 1958-ban tárta fel az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Építéstörténeti tanszéke dr. Fehér Géza muzeológus közreműködésével, majd ők végezték a részleges helyreállítást is az OMF segítségével és dr. Zádor Mihály adjunktus vezetésével. A rekonstrukció során egy római oltárkő is előkerült a templom belsejéből (ma a templom mellett van felállítva).
Leírása: Egyhajós, egyenes szentélyzáródású, keletelt templomrom, a szentély északi oldalán sekrestyével, nyugati bejárattal és a hajó nyugati végében egykori kegyúri karzat pilléreinek és boltozatainak helyeivel. A szentélyben és a sekrestyében falazott oltár alapjai. A nyugati homlokzaton későromán ívsoros párkány része, alatta a kapuzat ormának lenyomata. XV. század végi pasztoforiuma ma a tihanyi múzeumban van.

A templomrom állagvédelmét és környezetének megújítását a Market zrt. Romvándor programjában 2023 első félévében végezték el.


Források: Koppány: A Balaton-Felvidék románkori templomai; A templomrom új tájékoztató táblái;

Megközelítése

Aszófő délnyugati végén, egy festői ligetben találhatók az egykori Kövesd falu templomának romjai. A romoknál fakad az Almás patak, kialakított pihenőhely is található. Gyönyörű a kilátás a Tihanyi-félszigetre és a Balatonra. Autóval egészen a romokig lehet menni.

Szélesség: N - 46°55'25.6"
Hosszúság: E - 17°49'58.6"

Kövesdi templomrom a turistautak.hu térképen

30 Km-en belüli műemlékek (légvonalban)