Sóstókál templomrom <br />és nemesi udvarház romja

Sóstókál templomrom
és nemesi udvarház romja

Sóstókál egykori templomának romja a Káli-medence közepén található. A Káli-medence minden bizonnyal a honfoglaló Kál horkának és nemzetségének a nevét őrzi. A közeli Kerekikál földvára lehetett a nemzetség központja, ezt látszik alátámasztani a környékén (Mindszentkálla Pogány-dűlő) 1903-ban feltárt X. századi temető 49 sírja, vagy a töttöskáli templomrom közeléban 1905-ben megtalált X. sz. végi / XI. sz. eleji lovassír. A Kál nemzetség leghíresebb tagja Vérbulcsú horka volt.

A XIII—XIV. században Sásdi, Sásdikál, a XV. századtól Sóstókál néven említik az oklevelek. Királyi udvarnokföld volt, amelyet részben az Atyusz nemzetség, részben a veszprémi káptalan kapott meg. IV. László király Kolynus veszprémi esperesnek adományozott belőle földeket, az pedig 1283-ban Monoszlai Gergelynek, Ladomér érsek unokatestvérének adta. 1341-től kezdve a Rátót nembéli Gyulaffyak jobbágyfaluja, ahol azonban egytelkes nemesek is éltek. A Gyulaffyak egy részét az almádi monostorral cserélték el.

Nem tudni az okát, de 1435-ben a veszprémi püspök elengedte a köveskáli és sóstókáli nemesek egyházi tizedeinek egy részét.

Sóstókál csak az 1542. évi egytelkes nemesi összeírásban szerepel. Ekkor Csatári Tamás 1 forint, Csatári Bálint 1 forint, Kemény Mátyás 2 forint adót fizet.Az 1543 nyári török támadás során a török hadsereg portyázó lovassága a Balaton északnyugati partvidékén elérte a Kál-völgyet is. Valószínű, hogy a falu és temploma is ekkor pusztult el, mert több adat nincs róla.

A templom XIII. században épült, egyhajós, egyenes szentélyű, keletelt volt. Hajójából az északi fal és a délinek a diadalívhez csatlakozó része maradt meg. Diadalíve, a szentély falai és boltozatának indításai még állanak.


Források: Veress D. Csaba: A Kál-völgy története (I-II); Koppány: A Balaton-Felvidék románkori templomai; Pákay Zsolt: Adalékok a tapolcai és sümegi járás török kori történetéhez a rovásadó-összeírások alapján (1531—1696);

A légifotókat a Magyar Várarchívum Alapítvány bocsátotta rendelkezésünkre.

Megközelítése

A sóstókáli templomrom és "Pusztapalota" rom megközelítése igen egyszerű. Ha Köveskál felől közelítjük meg Kővágóőrsot, akkor rögtön a falu szélén balra kanyarodva egy magánúton (aszfaltozott) a Google térképen piros pinnel jelölt pontig, egy major széléig kell elmenni. Itt leparkolni, majd a legelők között egy szekérút vezet a romokig kék L jelzéssel (nem mindenhol van kinn). A patakon egy hídon lehet átkelni. A templomrom kb 10-13 perc séta, onnan az udvarház romja 5-7 perc. Az udvarházhoz csak hosszúnadrágban érdemes bemenni, mert teljesen benőtte a természet (csalán, tüskés bozótos, stb).

Szélesség: N - 46°52'09.5"
Hosszúság: E - 17°36'42.2"

Sóstókál templomrom
és nemesi udvarház romja a turistautak.hu térképen

30 Km-en belüli műemlékek (légvonalban)