Szentbalázsi templomrom

Szentbalázsi templomrom

Szentantalfa

A templom rövid története

Szentantalfától nyugatra, a szőlőhegyen találhatók az egykori Szentbalázs falu templomának romjai.

A templomot valószínűleg a XII-XIII-ik században építhették. A község és templomának első említése 1333—34. Ekkor Jakab a papja, akinek János nevű káplánját is említik. A csicsói medence többi falvaihoz hasonlóan valószínűleg ez is a veszprémi káptalan birtoka volt. A templomról okleveles említést nem ismerünk. Valószínűleg ezt is török portyázók pusztították el, mint a környék többi templomát is.

Egyhajós templomrom, kelet felé keskenyebb bővítéssel és ebből nyíló, ismeretlen formájú szentéllyel. A hajó nyugati felében két pillérre támaszkodó kegyúri karzat felett kétemeletes torony, középkori ablakokkal. Nyugati homlokzatának két oldalán egy-egy erős támpillér, középütt pedig gazdagon tagozott keretezésű gótikus kapuzat van. A hajó déli oldalán három résablak nyomai. — 1962-ben a törmelékből kiszedett későgótikus—korareneszánsz pasztoforiumának darabját a keszthelyi múzeumba szállították. A tornyon kereszt alakú ablak is volt - ezt ma már nem láthatjuk, csak Pelárgus János 1872-es rajzán fedezhető fel (galéria).


Források: Dr. Koppány: A Balaton-felvidék románkori templomai; Keresztalakú nyílások Árpád-kori templomainkon;

Megközelítése

Szentantalfát északra elhagyva jobbra kell fordulni, és ha autóval akarjuk megközelíteni a romokat, akkor ezt az utolsó 5-600m kivételével beton úton tehetjük, - a Gergely-borház táblát kell követni (2017). Sok kacskaringó után a pincészetet elérve a hegy felé fordulva elérünk egy murvás utat, ott jobbra kell haladni és kb 5-600 métert megtéve a megláthatjuk a templom romját. Parkolás az út mellett.

Szélesség: N - 46°54'42.4"
Hosszúság: E - 17°41'44.8"

Szentbalázsi templomrom a turistautak.hu térképen

30 Km-en belüli műemlékek (légvonalban)