Balatoncsicsó: Árokfői templomrom

Balatoncsicsó: Árokfői templomrom

Balatoncsicsót Monoszló irányában elhagyva, az úttól mintegy 80 méterre az erdőben egy Árpád-kori templom romja található. Jelenleg Árokfői templomromként hivatkoznak rá, de a helyzet kicsit bonyolultabb.

A szintén elpusztult Szentbereck falu az oklevelek szerint közvetlenül szomszédos volt Árokfővel. Mindkét település a veszprémi püspökség faluja volt. A megye régészeti topográfiája a kettőt azonos helységnek tartja, amelyet időnként kétféleképpen neveznek. Lehetséges, hogy eredetileg két falu volt amely később összeépült. Ami bizonyos, mindkettő a török 1548-as balatonfelvidéki rablóhadjárata alatt pusztult el.

Árokfő Arukfev falu első említése 1353-ból ismert, de már egy 1348-as oklevél említi Arukfev-i Péter nemest. 1413-ban Arokfew néven szerepel. A középkorban Szentbereck vagy Szentbereckfalva néven említett faluról az első adatot 1354-ből ismert. Szentbereck plébánosáról 1523-ból van adat, de 1550-ben már nem említik. Árokfő a 16. század végén egy rövid időre még újratelepült, de 1604 utánról már nincs róla adat, viszont egy 1640-es szerződés említést tesz csicsói, árokfői és szentjakabfai nemesekről.1746-ban Árokfő Herenddel együtt pusztaként szerepel. Maga a templom a 13. században épülhetett.

"A falutól [Balatoncsicsó] délnyugatra, a Csukrét-dülőben fekvő, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású román kori kis templom romja, amelyből a nyugati oromfal és a hajó két oldalfala áll magasabban. A rom ahhoz a faluhoz tartozott, amelyet a templom titulusáról Szentbereck falunak neveztek és amely a 16. század közepén lett egy török pusztítás áldozata. (Műemlékileg védett.)" [Koppány, 1993]


Források: Anjou-kori Oklevéltár. XXXII. 1348. (Budapest-Szeged, 2015); Koppány Tibor: A Balaton környékének műemlékei (Művészettörténet - műemlékvédelem 3 Országos Műemlékvédelmi Hivatal, 1993); Koppány Tibor: A Balaton-Felvidék románkori templomai; Koppány Tibor: Középkori templomok és egyházas helyek Veszprém megyében II.; Mihalik Béla Vilmos: A veszprémi püspökség birtokigazgatása a 18. században;

Megközelítése

Balatoncsicsót Monoszló felé elhagyva egy nagy kanyarnál tábla jelzi az úttól kb. 80 méterre található romot. Jelzés nincs, de az ösvény jól látható.

Szélesség: N - 46°55'16.6"
Hosszúság: E - 17°39'40.8"

30 Km-en belüli műemlékek (légvonalban)