Csiklingvár

Csiklingvár

Keleti-Bakony

A vár rövid története

Jóformán semmi ismeret nincs a vár múltjáról

Bakonycsernye és Isztimér között a Keleti-Bakony egy 420 méter magas dombján találhatók Csiklingvár csekély romjai. A vár építésének időpontja ismeretlen, oklevelek nem említik.

Északról és nyugatról meredek vízmosás határolja. A vár nagyjából ovális-négyszögletes alakú, teljes egészében 4-5 méter mély és 5-7 méter széles várárok veszi körül. Néhol láthatók a 0,8-1 méter vastag körítőfalak nyomai. A váron belül egy dombon jól kivehetők a ledőlt öregtorony alapfalai. Déli oldalán nagyobb halom kőből egy kaputoronyra(?) lehet következtetni.

Isztimér település neve III. Béla 1193-ban kiadott oklevelében fordul elő először Stamer alakban. Bakonycsernye ("Chernem") első említése 1341-ből való. Az Árpád-korban a Csákok Dudari ágának voltak erre birtokai, esetleg az ő egyik váruk/megerősített vadászházuk lehetett, de semmi írásos adat nincs erről. Terei György feltételezi, hogy esetleg Csák nembeli Márk fia István lehetett az építtető, aki IV. Lászlótól 1279-ben birtokot kapott itt. Legnagyobb valószínűség szerint kisebb vadászkastély, vagy megerősített hely lehetett, melyben talán a környéken vadászgató királyaink is megfordulhattak, amit a közeli Királyszállás név is igazolni látszik. Pusztulásának az időpontja is ismeretlen.

Turcsányi Andor írja 1869-ben, hogy Csiklingvár romjai mellett gyűrűket és más eszközöket ástak ki, amelyek talán gr. Waldstein birtokába kerültek.

Könyöki a Veszprém megyei várak felsorolásakor Csiklinget pogányvárnak mondja, de ennek a megállapításának semmi indokát nem adja.

A "Csikling" név etimonja talán a török "Siginlik" = várhely jelentésű szó (Fehrentheil-Gruppenberg László).


Források: Fehrentheil-Gruppenberg László lovag : Bátorkő vára (Hadtörténelmi Közlemények 1933. évfolyam (34. kötet. Budapest, 1933)); Gerő László: Magyarországi várépítészet; Dénes József: Csiklingvár a Bakonyban; Kőnig Frigyes: Várak és erődítmények a Kárpát-medencében;

Megközelítése

Csőszpusztát Szápár felé elhagyva rögtön a tábla után letéve az autót a kék - jelzést követve kb. 2 km-re található a Hamuház. Esetleg autóval is el lehet menni eddig, az út minőségétől függően. A Hamuháztól kb. 200 méterre található a várhely, a kék L jelzést kell követni. A táv kerékpárral is megtehető, a Hamuháznál bicikli parkoló is van.

Szélesség: N - 47°17'01.9"
Hosszúság: E - 18°04'52.4"

Csiklingvár a turistautak.hu térképen