Festetics-kastély

Festetics-kastély

Keszthely

A kastély rövid története

A kastély története 1712-ben kezdődött, amikor Festetics Pál 5000 forintért zálogba vette Pethő János keszthelyi uradalmát, majd ezt 1719-ben elcserélte Bakó Farkassal. A Mária Terézia által 1741-ben aranysarkantyús lovaggá ütött Festetics Kristóf 1737-ben vásárolta ezt vissza Bakótól, majd 24000 forintot fizetett Pethő Zsigmondnak a keszthelyi birtokrészét. A középkori romos várkastély helyén 1745-ben kezdte építtetni a mai kastély elődjét barokk stílusban. Az építkezés 1750-ben fejeződött be. Ez a kastély egy emeletes, téglalap alapú épület volt. 1755-ből ismert Hoffstedter Kristóf terve, amiben a kastélyt U-alakúra tervezte át. Ez az építkezés azonban nem valósult meg.

A mértéktelen költekezéseiről elhíresült Festetics Pál 1768-ben megörökölte a birtokot. Ő is Hoffsedterrel készíttetett tervet a kastély bővítéséről. A tervek pénzügyi okok miatt nem valósultak meg. Egy későbbi inventáriumból ismeretes, hogy birtokában volt egy 472 darabból állóporcelán étkészlet is.

A kastély építéstörténetének második szakasza Festetics Györgyhöz köthető. 1792-től már angolparkot építtetett a kastély köré, amelynek területét ingatlancserével, vásárlással növelte meg. A főépületet U-alakban kívánta bővíteni, de csak a déli szárny épült meg. A kastély átalakítási munkálatai 1792-ben kezdődtek meg és 1798-ig tartottak. Ekkor már a déli szárny belső munkálatai zajlottak, 1801-ben készült el a könyvtár berendezése, 1804-ben a kápolna. A kastély kőfaragó munkáit Zitterbarth József végezte 1796 és 1800 között. Andreas Fischer és Rantz János tervei alapján az eredeti kastély kapott volna egy emeletet, de ez akkor még nem lett megépítve. Az 1812-ből fennmaradt alaprajz mutatja az aszimetrikus kastélyt (galéria).

1819-ben elhunyt Festetics György, a kastélyt fia László örökölte. A kastélyt ő is bővíttettni akarta, de ez elmaradt. 1846-ban a halála után Festetics (I) Tasziló lett a tulajdonos. 1866-ban átalakításokat végeztetett, mint a feljegyzésekből kiderül. Új vízvezetékek rendszert építettek be és a mellékhelyiségeket is felújították. Ekkor épült egy "igen nagy üveges folyosó".

1883-87 között a hercegi rangot kapott Festetics (II) Tasziló a kastélyt teljesen átépíttette. A nagyarányú és költséges építkezést a skót hercegi családból származó Lady Mary Hamilton érkezése indokolta. Festetics Tasziló 1880-ban vette nőül Albert monacói trónörökös korábbi feleségét. A hölgy által több európai uralkodócsaláddal is rokonságba került Taszilónak megfelelő reprezentációs rezidencia kellett.

Az átalakítás során az északi szárnyat lebontatta, helyére új, nagyméretű szárnyat emeltetett, melyet tornyos középrésszel kapcsolt a régi épülethez. A kastély tornya a drezdai Zwingert, új szárnya a bécsi Belvederét idézi. Az egész épület új, egységes manzárdtetőt és vakolatdíszt kapott. A belső nagy része is átépült, ekkor kapta ma látható formáját. Csak a könyvtár és a kápolna maradt változatlan. A tornyon lévő lovat megfékező szobrokat (galéria) Joseph Probst bécsi szobrász készítette. A kastély belsejét is teljesen modernizálták. A régi bútorokat restauráltatták, és Lady Hamilton is nagyon sok és értékes bútort hozott a kastélyba.

A kastély parkjának átalakítására Millner angol tervezőt kérték fel. Az 1886 és 1889 közötti időszakban egy korszerűbb és reprezentatívabb kert jött létre.

1919. ápr. 10-i hír: "A keszthelyi munkás-, katona- és földművestanács tegnap köztulajdonba vette Festetics Tasziló herceg kastélyát. Már régóta foglalkoztatta Keszthely lakosságát az az eszme, hogy a Balaton mellett egy nagyobb méretű tüdőbeteg szanatórium állíttassék fel, amire a Festetich kastély szocializálása révén alkalom nyílik. A kastélyt Tamer István elvtárs keszthelyi pártelnök indítványára tüdőbeteg szanatóriummá alakítják át, s már meg is történtek az intézkedések a szükséges orvosi műszerek beszerzésére. Egyidőben táviratilag fordult a keszthelyi direktórium a belügyi népbiztoshoz a tervezet jóváhagyása végett, amelynek rövides beérkezését számításba lehet venni."

1944-ben a gyermek Festetics (IV) György édesanyjával elhagyta az országot. A szovjet csapatok 1945. márciusában érték el Keszthelyt. Az orosz városparancsnok a fosztogatásokat megelőzendő lefalaztatta a könyvtárat és a mellette lévő helyiségeket az oda elrejtett értékekkel együtt. A kastély többi részét kifosztották.

1968-ban tatarozták a kastélyt mintegy 70 millió forintos költséggel. 1974-ben alakult meg a Helikon Kastélymúzeum.

2015-ben a kastély parkját Milner eredeti tevei alapján viktoriánus stílusban visszaállították.


Források: Virág Zsolt: A keszthelyi Festetics-kastély története; Keresztessy Csaba: A keszthelyi Festetics-kastély porcelán-leltára a 19. század első feléből; Politikai küzdelmek Zala megyében a két világháború között I. 1918-1931; Voit Pál: Barokk tervek és vázlatok (1650-1760) (A Magyar Nemzeti Galéria kiadványai 1980); Csoma Zsigmond: A Festeticsek keszthelyi angolkertjének kialakítása a 18-19. század fordulóján;

A légifotókat a Civertan grafikai stúdió bocsátotta rendelkezésünkre.

Megközelítése

Keszthely, Kastély u. 1.

Szélesség: N - 46°46'14.9"
Hosszúság: E - 17°14'29.2"