Detrekőszentmiklós erődített templom

Detrekőszentmiklós erődített templom

Szent Miklós templom

Detrekőszentmiklós (Plavecký Mikuláš / Blasenstein-Sankt-Nikolaus) 1394-ben Stibor vajda detrekői várának tartozéka ("Zenthmiclos"). A település északnyugati szélén található a középkori eredetű erődített templom. A templomot 1224 előtt Szent Miklós tiszteletére szentelték (ez azonban nem biztos, hogy a mai Szt. Miklós helyén állt). A települést 1453-ban Sanctus Nicolaus, 1773-ban Plawaczky Mikuláš néven említik. A tatárjárás után valószínűleg polovec-kun eredetű határőröket telepítettek a faluba.

A templomot 1718-ban átépítették a ma látható formájára. Egyhajós keletelt templom, sokszög záródású szentéllyel, nyugati végében toronnyal. Az egész belső tér hordóboltozattal van boltozva. A jelenlegi festmény alatt egymás felett két rétegben figurális falfestmények kerültek elő.

A templom körül szabálytalan sokszög alakú lőréses körítőfal található. Építésének ideje nem ismert, de valószínűleg a 16-17. században épülhetett. A falon egymástól egyenlő távolságra kifelé szűkülő lőrések vannak. A védett területen belül ma is működő temető van.


Források: Detrekőszentmikós weboldala (https://www.plaveckymikulas.sk/sk/historia-obce); Karczag Ákos - Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei I-II.;

Megközelítése

A felu feletti erdős dombon található az erődített templom. Parkolni az út mellett.

Szélesség: N - 48°30'52.5"
Hosszúság: E - 17°17'54.9"