Avasi templomrom (Csonka torony)

Avasi templomrom (Csonka torony)

Szigliget

A templom rövid története

A XII. század elején királyi birtokként kapta az Atyusz nemzetség. Egyes részei a zalai várhoz tartoztak. Később a szigligeti vár tartozéka lett és annak sorsában osztozott. A vár felépítése után a XIV—XV. században a régi község elnéptelenedett és lakosai a Várhegy alatti részre költöztek.

Egy 1420-as határjárás szerint nincsenek lakói. Ekkor az elhagyott faluban állt a Mindenszentek tiszteletére épített templom. A templom 1550-ben a faluval együtt már romos volt. Az elnéptelenedett falu templomát a török kiűzése után sem állították helyre. Köveit a falu házainak építéséhez hordták el. 1958—59-ben az OMF feltáratta és kisebb kiegészítésekkel helyreállíttatta. Régésze Kozák Károly, építészei Sedlmayr János és Koppány Tibor voltak.

A templom egy római épületmaradványra épült (mint sok más Balaton-felvidéki templom). Egyhajós, egyenes szentélyzáródású templomrom, amelynek szentélye délkeleti tájolású. A szentéllyel szembeni oldalán kétemeletes, zömök, falazott sisakú torony áll, négyzetes földszintje felett nyolcszög alaprajzú felsőrész emelkedik. A hajó keleti oldalához sekrestye csatlakozik, a szentély és a sekrestye szögletében pedig csontház, ossarium épült. A templom bejárata a hajó nyugati hosszoldalán volt.


Források: Dr. Koppány: A Balaton-felvidék románkori templomai; muemlekem.hu; Rainer Pál (szerk.): Veszprém megye egyházi élete a középkorban (Veszprém, 2009);

Megközelítése

Szigliget keleti felén, a Réthelyi út 67. alatt található. Ingyenesen látogatható.

Szélesség: N - 46°47'51.9"
Hosszúság: E - 17°26'53.7"

30 Km-en belüli műemlékek (légvonalban)