Töttöskáli templomrom Szentbékkálla

Töttöskáli templomrom Szentbékkálla

A templom rövid története

A Balaton-felvidék gyöngyszeme a varázslatos szépségű Káli medence. Nevét a honfoglaláskor itt megtelepedő Kál horkáról kapta, az összes település nevében megtalálható a vezér neve.

A román stílusú templomot a XII-XIII. században építették, a középkori Töttöskál település temploma volt. 1296-ban említik először a falut, melyet királyi udvarnokok lakták. Töttöskál 1341-ben került királyi birtokból a veszprémi püspökség kezére és a középkorban azé is maradt. Az 1341. május 3-án keltezett oklevélben a következő szerepel: "Tuteuskaal falucskában (villula) Bence, Balázs fia Miklós, Ozene fia Bede, János fia Simon, Péter fia Demeter, István fia Jakab, Iwanka fia Pál, Benedek fia András és Gellért fia János magukat királyi birtokon élő királyi jobbágyoknak vallották." A veszprémi püspökség 1524. évi urbánuma "Thythewskal" néven említi.

A törökök 1531-ben elpusztították a falut és a templomot is, de később újjáépítették. A templomban a XIX. század eiején még miséztek. 1876-ban már romokban hevert.

Egyhajós, keletelt egyenes szentélyű templomrom, a hajó nyugati oldalán bejárattal és kegyúri karzat pilléreinek és boltozatának nyomaival. A szentélyen dongaboltozat van, a diadalív csúcsos, a templom déli oldalán keskeny csúcsíves ablak. Anyaga terméskő.


Források: Békefi Remig: A Balaton környékének egyházai és várai a középkorban; Veress D. Csaba: A Káli völgy története; Dr. Koppány: A Balaton-felvidék románkori templomai; Sebők Ferenc: Anjou–kori Oklevéltár. XXV. 1341.;

Megközelítése

A Zánka - Köveskál - Gyulakeszi útvonalról Szenbékkálla felé kell lekanyarodni, a falu előtti kanyarban tábla mutatja az utat balra a templomromig. Autóval megközelíthető.

Szélesség: N - 46°53'15.1"
Hosszúság: E - 17°34'38.7"

30 Km-en belüli műemlékek (légvonalban)