Tálodi Szt. Ilona templomrom<br>és Szt. Erzsébet kolostorrom

Tálodi Szt. Ilona templomrom
és Szt. Erzsébet kolostorrom

A templom rövid története

Tálod - Szt. Ilona templomrom

A Vázsonyi-Séd északi partján, a patakra lejtő lankás domboldalon a szántóföldekről középkori cserépanyag került elő, amelyek egy része Árpád-kori. A lelőhelyet a régészek a középkori Tálod faluval azonosították. A falu a forrásokban legkorábban 1171-ben fordul elő. Kora középkori iratainkban Thalad néven említik.

Templomáról írásos emléket nem ismerünk, stílusa alapján román kori lehetett és az Árpád-korban épült. Egyhajós, egyenes szentélyzáródású, keletelt, torony nélküli falusi templomocska volt.

A falu 1548-ban néptelenedett el a török dúlások következtében. A romot 1970-ben fedezték fel.

Tálodi Szt. Erzsébet pálos kolostorrom

Első írásos említése 1324-ből való, amikor a Rátót nembéli Keszi Lőrinc és fiai a pálosok Szt. Erzsébet tiszteletére emelt templomának Thalad nevű birtokot ajándékozzák. Ezt Nagy Lajos 1373-ban megerősíti. Az 1324-es oklevél már egy kész templomot és kolostort említ, alapítása tehát a XIII. század végére eshet. Ekkor Tálod birtokosa a Rátót nembéli Gyulaffy család volt.

A pálosok 1480 körül elhagyták a kolostot, azt átadták a ferenceseknek. A szerzetesek minden bizonnyal a közeli Kinizsi Pál által alapított nagyvázsonyi pálos kolostorba költöztek át.

1535-ben még 15 ferences tartózkodott a falai között. 1552-ben Veszprémet megszállta a török, a kolostort a nagyvázsonyival együtt a végváriak felrobbantották, nehogy a törökök beléjük költözzenek.

Alaprajza szerint a kolostor nagyjából négyzetes formában épült, mintegy 36 x 32 méteres területen állt. Maga a templom hossza 25 m lehetett. A kolostorhoz tartozott még egy kőfallal körülvett vízgyűjtő medence. A medence a kőfallal körülvett kolostorudvar északnyugati sarkában állt, közel a kolostor a három épületszárnyának maradványaihoz.

alaprajz

Rómer Flóris rajza

a romok 1959-ben

Források: Nagyvázsony és környékének utikalauza; Cselenkó Borbála: Szerzetesrendek az Árpád-kori Zala megyében (62-65);

Megközelítése

Nagyvázsony és Pula között volt a középkori Tálod falva. A két rom Pula felől és Nagyvázsony felől is megközelíthető (kék - jelzés). A két rom között kb 1 km a távolság.

Szélesség: N - 46°58'44.2"
Hosszúság: E - 17°39'37.1"

Tálodi Szt. Ilona templomrom
és Szt. Erzsébet kolostorrom a turistautak.hu térképen

30 Km-en belüli műemlékek (légvonalban)