Fehérvárcsurgó Aranyhegy

Fehérvárcsurgó Aranyhegy

Ismeretlen torony romja

Fehérvárcsurgó Aranyhegy oldalában, a Fehérvárcsurgói-víztározó és a felette magasodó kincsesbányai Kopasz-hegyre kiváló rálátással rendelkező helyszínen egy ismeretlen erődítmény romjai találhatók. Okleveles adat nem ismert róla, komolyabb ásatás még nem történt.

A Megyei Levéltár 1989-es kiadványában a következő adatokat olvashatjuk a helyszínről: "Aranyhegyen egy négyzetes alakú omladék volt még látható az 1980-as évek közepén, ez valamilyen őrtorony maradványa a hagyományok szerint. ... Őrtorony: Az ezen a néven ismert aranyhegyi torony elnevezése csak szóbeli forrásokból ismert. A helybeliek szerint az építmény valamiféle torony volt a török korban, vagy az azt megelőző időben. Ennek a maradványai még láthatók voltak az 1970-es években."

A Fejér megye várait bemutató szakkönyv szócikke a romról: "A hegytetőn egy mintegy 12 m oldalhosszúságú, négyzet alaprajzú épület 1-1,5 m magas falmaradványai figyelhetőek meg. Pontos falszélesség nem mérhető, mert a bedőlt falak majdnem teljesen betöltik a négyzetes épület belső részét. Egyedül a déli oldalon hiányzik az omladék, amire az adhat talán magyarázatot, hogy ez a falrész kifelé dőlt, és utána elhordták. Árok vagy sánc nyomát a terepbejárások során nem lehetett megfigyelni. A rom környéke ma füves, a rom területe viszont fákkal és bokrokkal benőtt.
Az objektum a szakirodalomban nem szerepel. Fülöp Gyula terepbejárása során figyelt fel az erődítményre. 1997-ben Terei György járt a helyszínen és felmérte a romokat.
A terepbejárások és a felmérés során leletanyag nem került elő, így a torony kora leletekkel nem keltezhető. Fülöp Gyula szerint a völgyet figyelő torony lehetett. 2001-ben légifotó is készült a területről, ez azonban újabb információval nem szolgált."


Források: Terei György – Nováki Gyula – Mráv Zsolt – Feld István – Sárközy Sebestyén: Fejér megye várai az õskortól a kuruc korig (2011); Fehérvárcsurgó történeti-földrajzi helynevei - Megyei Levéltár közleményei 13. (Székesfehérvár, 1989);

A légifotókat a Magyar Várarchívum Alapítvány bocsátotta rendelkezésünkre.

Megközelítése

Fehérvárcsurgó Aranyhegyen, a Rendes u. 10. számú telken található. Szabadon látogatható, de csak lomb mentes időszakban érdemes.

Szélesség: N - 47°17'39.6"
Hosszúság: E - 18°15'01.2"